top of page
Foto van schrijverPieter Bolle

Kijk naar wat er wel is!

We hebben met zijn allen in Nederland een cultuur gecreëerd van zagen en klagen en bijna iedereen doet er in meer of mindere mate wel aan mee. Op die manier dragen we allemaal een beetje bij aan een steeds iets negatiever wordende samenleving. Om het makkelijk te houden zou je vijf categorieën kunnen benoemen:

  • De chronische klagers

  • De ja knikkers

  • De neutrale

  • De positieve zwijger

  • Het blije ei

blog 3 augustus

We nemen jullie even mee naar een terrasje:

De "chronische klager" en de "ja knikker" zitten samen op een terras in Goes. Wat een zomer… het is te koud, het regent altijd of het waait te hard. Op het werk is het te druk en de belastingdienst zijn boeven. De politiek komt nooit meer op orde en we zullen het moeten accepteren. Samen met de "ja knikker" aan een terrastafel heb je gegarandeerd een klaagzang van uren om van te smullen...

cartoon blog 3 augustus

De neutrale, die inmiddels is aangeschoven, zit rustig te luisteren en heeft op zich geen mening. Toch denkt hij later die dag, op de fiets naar huis, terug aan het gesprek en stelt zichzelf de vraag: Zou het echt alleen maar slechter worden?


De positieve zwijger heeft aan een tafeltje naast het groepje zitten luisteren en denkt er het zijne van. Wees blij dat we weer op terrasjes kunnen zitten denkt hij, hoe zag het er vandaag 4 jaar geleden uit? En als je het te duur vindt, blijf dan in je tuin zitten… Hij zegt er niks van, ze zullen het toch niet van hem aannemen!


Een tafeltje verder zijn inmiddels twee blije eitjes komen zitten. Ze zijn blij om lekker even een terrasje te pakken, hebben veel bij te praten en zien er blij uit. Er wordt gelachen en vrolijk gaan ze weer naar huis. Met een glimlach wordt er betaald en bedanken ze voor de goede zorgen! Thuisgekomen spelen ze nog even een potje voetbal met de kids en ploffen tevreden op bank naast hun partner, ‘’lekker dagje!’’


Voor allemaal was het gisteren 2 augustus 2024! Waarom zijn er dan toch zulke grote verschillen? En wat als we nou allemaal een "tandje bijzetten"? Zomaar een paar vragen:

  1. Heb jij jezelf recentelijk betrapt op mee klagen met iets waar je eigenlijk geen weet van hebt? Of omdat je er uit gemak maar niet tegenin gaat?

  2. Of klaag je weleens over iets waar je echt 0,0 invloed op hebt?

  3. Als je iemand ziet met leuke nieuwe kleren, geef je diegene dan een complimentje? Of zie je het wel maar zeg je niks? Of zie je het wel maar denk je waar doen ze het van?

  4. Groet je nog als je iemand tegenkomt? Of steeds minder omdat je soms niet terug gegroet wordt?


Wij zijn benieuwd hoe jullie bovenstaande lezen!? Wat zie jij in je omgeving? En wie wil jij zijn? En ben je dat ook op dit moment? Zo niet, wat ga je dan morgen veranderen? Deel het met ons, wij zijn benieuwd!


Negativiteit werkt aanstekelijk en dat weten we al heel lang. Natuurlijk zullen er altijd feiten en omstandigheden zijn waarbij het écht lastig, zo niet onmogelijk is, om iets positiefs in te zien. Dat beseffen wij ons zeker!


Maar we hebben vooral goed nieuws! Positiviteit werkt ook aanstekelijk en we kunnen allemaal een steentje bijdragen! In veel gevallen een kwestie van DOEN!

  • Geef een complimentje

  • Stuur een leuk berichtje naar iemand die het misschien wel kan gebruiken. Nog beter, ga even langs

  • Zie wat er WEL is

  • Geniet waar het kan


Lieve mensen, we hebben gemiddeld zo’n 80 jaar om er een feestje van te maken… Maak er vandaag iets moois van, want VANDAAG komt nooit meer terug! Fijne zomer!

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page