top of page
Foto van schrijverGewoon Lekker Leven

De gelukkige ondernemer

De boekhouding in het weekend, lange dagen en een snelle hap onderweg; als ondernemer doe je er alles aan je bedrijf zo gezond mogelijk te houden. Maar hoe bewust is de ondernemer van zijn éigen gezondheid? 

de gelukkige ondernemer

Ondernemerschap is een spannend avontuur vol kansen en uitdagingen. Terwijl ondernemers vaak geprezen worden voor hun innovatiekracht en doorzettingsvermogen, wordt er minder gesproken over de impact die dit leven op hun gezondheid kan hebben. Het runnen van een bedrijf vraagt veel tijd, energie en emotionele inzet, wat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid! 

 

De negatieve gevolgen zijn voor de meesten wel bekend. Denk aan stress door tegenslagen of door de grote verantwoordelijkheid die het runnen van een bedrijf met zich meebrengt. Een uitdaging voor de meeste ondernemers zijn de soms onregelmatige werktijden en/ of lange werkdagen, hier zijn verschillende oorzaken voor te bedenken: 

  • We zeggen liever geen nee  

  • We willen voldoen aan de verwachtingen van anderen 

  • We willen te snel 

  • Inzicht in welk resultaat passend is ontbreekt 

 

Daardoor is er onder andere minder tijd voor het gezin, sport en gezond eten. 

 

Ondanks de uitdagingen zijn er ook positieve aspecten die bijdragen aan de gezondheid van ondernemers. Ondernemers hebben de vrijheid om hun eigen beslissingen te nemen en hun werkomgeving aan te passen aan hun behoeften. Ondernemers zijn vaak gepassioneerd over hun werk. Hierdoor ervaren zij meer het gevoel van voldoening en betekenis. Veel ondernemers hebben de mogelijkheid om hun eigen werktijden in te delen, wat hen de kans geeft om een betere balans tussen werk en privéleven te vinden (moet je wel die kans pakken natuurlijk😉). Dit kan allemaal bijdragen aan een positieve mentale gezondheid en meer energie!  

 

Het aantal mensen dat kampt met mentale problemen, zoals burn-out en stress, is hoger dan ooit. Kunnen we iets leren van ondernemers? Ondernemers worden vaak neergezet als helden én workaholics, die meer tijd en energie in hun werk steken dan werknemers in loondienst. Om hun bedrijf te runnen staan de meeste ondernemers altijd ‘aan’, ook buiten reguliere werktijden. Dat maakt het lastiger voor hen om tussendoor geestelijk bij te tanken. Anders dan je misschien zou verwachten, lopen ondernemers echter niet meer risico op een burn-out dan werknemers in loondienst. Gemiddeld genomen is het risico zelfs kleiner door de positieve psychologische effecten van het ondernemerswerk. 

 

Ondernemen zonder passie kan leiden tot een gevoel van leegte en ontevredenheid. Onthoud waarom je ooit bent begonnen en koester je passie. Blijf jezelf uitdagen en zoek manieren om jezelf te blijven inspireren. Neem de tijd om jezelf te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te leren en je creativiteit te voeden. Door verbonden te blijven met je passie, zal je meer voldoening halen uit je werk en gelukkiger zijn. Besteed de zaken uit die energie lekken. 

 

Ondernemen is een marathon, geen sprint – zorg dus goed voor jezelf onderweg! 

Comments


bottom of page